Wat Is een Streaming Media Protocol? en wat Is het verschil?

- Aug 31, 2016-

het kiezen van eenstreamingtechnologie omvat meerdere overwegingen, met inbegrip van een goed begrip van de plussen en minnen voor het streaming protocol gebruikt door de technologie. Dit artikel definieert een streaming protocol en vervolgens bespreekt de relatieve verdiensten van de protocollen die door de hedendaagse toonaangevende streaming technologieën gebruikt.

wat #39; s een communicatie-protocol?

communicatieprotocollenzijn regels inzake hoe gegevens is gecommuniceerd, definiëren elementen zoals de syntaxis van het bestand headers en gegevens, verificatie en foutafhandeling. Er zijn gemakkelijk tientallen van protocollen die betrokken zijn bij het verzenden van een eenvoudige dataPacketvia het internet, en het is belangrijk om te begrijpen hoe ze samenwerken.


Kortom, deinternationale organisatie voor normalisatie (iso)gemaakt deopen systemen interconnectiemodel waarin zeven logische lagen voor communicatiefuncties. alle streaming-protocollen zijn in de applicatielaag, wat betekent dat ze kunnen een laag eronder gebruiken voor sanitair functies zoals het overbrengen van gegevenspakketten. deze protocollen binnen elke laag te richten op een bepaalde functie, eerder dan moetend opnieuw de volledige stack van functies ingeschakeld.

bijvoorbeeld, deReal time streaming protocol (rtsp)is een op toepassingsniveau streaming protocol dat meerdere protocollen in de transportlaag gebruiken kunt voor het verzenden van de pakketten, met inbegrip van deuniversele datagramprotocol (udp)entransmissie control protocol (tcp). soms op toepassingsniveau protocollen zijn speciaal geschreven voor een bepaalde transportprotocol, zoals deReal-time transportprotocol (rtp), dat is meestal gebaseerd op UDP-transport.

Hopelijk zal dit korte overzicht u helpen begrijpen waar streaming protocollen wonen en hoe ze omgaan met andere, lagere niveau protcols. Dit is zo technisch als wij, mensen, dus vanaf hier op uit het moet worden glad zeilen.

in den beginne was er http, en het was goed

met dit als achtergrond, laten we beginnen behandeling van de toepassingslaag protocollen die worden gebruikt voor het streamen van video, beginnend met de grootvader van allemaal,http. zoals u waarschijnlijk weet, staat http voor hypertext transfer protocol, dat de lingua franca voor het web. http regelt de communicatie tussen webservers en browsers en is het protocol dat wordt gebruikt voor het distribueren van alle inhoud op websites aan externe kijkers, inclusief HTML-tekst, GIF- en jpg-afbeeldingen, PDF-bestanden en andere web gebaseerde (in tegenstelling totFTP) gedownload.

vroege experimenten met het leveren van video via http waren minder dan bevredigende om een aantal redenen, niet de minste daarvan is de beperkte bandbreedte beschikbaar in de 28 / 56kbps-modems van de dag. de eerste video-bestanden op het web gepubliceerd werden geleverd via downloaden en spelen, waardoor dat ze moesten worden volledig is gedownload voordat afspelen begon. vervolgensApplepionier op het concept vanprogressieve download, waar de video beginnen kon te spelen als het is gedownload, die een beetje geholpen, maar niet bieden functionaliteit zoals lookahead zoeken of willekeurige toegang.

de andere grote negatieven van http-geleverd video waren kosten en kwaliteit van serviceproblemen. http levering gebeurt zo snel als de beschikbare bandbreedte zal toestaan. Als een viewer via een snelle verbinding verbonden, is de hele video bestand zo spoedig mogelijk verzonden. Als u de viewer gestopt met kijken na enkele ogenblikken, werd veel van die overdracht verspild.

Bovendien, deze wijze van levering maakte het moeilijk om te dienen meerdere kijkers. Wanneer een waarop u hebt geklikt op de video-viewer de server gestart de video zo snel mogelijk verzenden. Wanneer kijkers b, c, d en e op de video geklikt, uitgaande bandbreedte mogelijk onvoldoende om hen te dienen elke video tot de overdracht aan kijker een compleet was.

de opkomst van streaming protocollen

als streaming media in belang toegenomen, zijn verschillende streaming protocollen gemaakt om deze kwesties, met inbegrip van de bovengenoemde rtsp,Microsoft mediaservices (mms)enMacromediade (en vervolgensAdobeis)Real-time messaging protocol(rtmp). deze protocollen gedeeld op een hoog niveau, verschillende gemeenschappelijke elementen.

eerst was het bestaan van een streaming server, of een softwareprogramma betalen uitsluitend met het leveren van streaming content. deze streaming servers werkte samen met traditionele http servers zodat wanneer een kijker op een koppeling op de http-server heeft geklikt, het een verbinding tussen de streaming server en de speler die bleef tot de kijker gestopt met kijken tot stand gebracht. wegens dit verband deze protocollen worden beschouwd als "stateful," in vergelijking met http, die staatloze en heeft geen verbinding tussen de server en speler.

dit verband aangepakt allermeest naar de negatieven van http levering. streaming protocollen ingeschakeld willen willekeurige punten in de video-bestand en adaptieve streaming, waar meerdere gecodeerde bestanden kunnen worden uitgedeeld aan de speler op basis van de beschikbare bandbreedte en cpu-vermogen. de server kon meter uit de stroom van video aan de speler op een gewoon in tijd de basis, dus als de viewer gestopt met kijken, weinig extra bandbreedte werd verspild. omdat de uitgaande stroom werd gemeten, kan een streaming server effectiever dienen meerdere gebruikers, verbetering van de algehele kwaliteit van de dienstverlening.

http - terug naar de toekomst

na verloop van tijd, als flash-video roos om te domineren de streaming video landschap, rtmp werd de dominante streaming protocol en wordt tegenwoordig nog algemeen gebruikt. echter, met de invoering van Microsofts http-gebaseerdesoepele streamingen apple'shttp live streaming (hls), http-gebaseerde streaming technieken begon een opleving om meerdere redenen, zowel die te maken hebben met vermeende negatieven van rtmp en innovaties in de http-technologieën die veel van haar negatieven gericht.

vermeende tekortkomingen in rtmp omvatten:

  • RTMP-pakketten mogelijk geblokkeerd door bepaalde firewalls, al de mediaserver adobe oplossingen als deze problemen worden ervaren.

  • RTMP pakketten kunnen niet gebruikmaken van standaard http cachingmechanisms beschikbaar zijn binnen de netwerken van providers, bedrijven en andere organisaties, die distributie efficiëntie en kwaliteit van de dienstverlening kunnen verbeteren.

  • de aanhoudende server spelerverbinding betekent hogere kosten, omdat streaming-servers kost geld.

  • de vereiste server beperken schaalbaarheid in vergelijking met streaming http-gebaseerde, aangezien er veel meer http servers dan rtmp ook.

  • RTMP wordt nog steeds gebruikt door sites zoalsBloombergende street.com, die de neiging als hij zijn twijfels over het begrip dat rtmp huicheltaal worden via naar de zwaar firewalled kijkers.ESPNenMTVook vraag gebruik rtmp, waardoor u de schaalbaarheid en kosten kwesties.

deze twijfels opzij, is er een algemene perceptie onder technische cognoscenti dat http-gebaseerde technologieën meer effectief zijn in het leveren van kwalitatief hoogwaardige stromen. Plus, adobe geïntroduceerdhttp dynamische streaming (hds)in 2010, bieden een flash-gebaseerde alternatief voor diegenen die http-gebaseerde streaming naar het bureaublad. ineens, betrokken omzetten in http-gebaseerde online video levering niet langer een seismische verschuiving naar een totaal nieuwe technologie; Flash-gebruikers kunnen blijven aan hefboomwerking hun investeringen in flash ontwikkeling en infrasture en maak gebruik van de voordelen van httpstreaming.

zoals gezegd, verschillende vernieuwingen in de http-streaming ook gericht vorige grenzen van de technologie. als voorheen, er is geen permanente verbinding tussen de server en de speler; de video bevindt zich op een http-server en de technologie blijft staatloze. echter, nu alle http-gebaseerde streams zijn onderverdeeld in brokken, afzonderlijke bestanden of segmenten binnen een groter bestand. in plaats van een enkel groot bestand met één aanvraag worden opgehaald, opgehaald http gebaseerde technologieën opeenvolgende korte stukjes op als nodig basis.


Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste, is er weinig afval, omdat de video wordt geleverd als het is keek. Dit meter effectief uit de video, waardoor een enkele http-server te dienen efficiënt meer stromen. op zoek naar is geen probleem; Als de viewer de afspeelkop naar voren sleept, kan de speler de juiste stukjes gewoon ophalen. deze technologieën kunnen ook de efficiënte schakelen tussen stromen, zodat alle vermelde technologieën (soepele streaming, hls en hds) adaptief streamen.

Aangezien deze technologieën worden geleverd via http, omzeilen ze de problemen geconfronteerd door rtmp. http-gebaseerde technologieën zijn firewall vriendelijke en http caching mechanismen kunnen benutten. omdat geen streaming server vereist is, ze zijn minder duur om te implementeren en meer goedkoop en effectief kunt schalen om te dienen van de beschikbare gebruikers.

laatste punten

nogmaals, rtmp verdeling wordt nog steeds veel en beneficiair gebruikt door vele websites vandaag. Hoewel er weinig impuls voor een aantal sites wellicht te wijzigen, is op dit punt als u een streaming technologie overweegt, de overweldigende sentiment echter te leveren via http. Natuurlijk, voor adaptieve levering aan apple apparaten (en android 3.0 en hoger) is hls uw enige optie.

het is ook nuttig om te erkennen dat meest video-inhoud wordt geleverd via de gewone oude http progressief downloaden. zeker, er zijn beperkingen, zoals het ontbreken van adaptieve streaming, maar je kunt niet zeggen dat het zich zo slecht uitgewerkt voorYouTube, die levert ongeveer 70% van de video over het web, uitsluitend via progressief downloaden. echter, deze aanpak voorkomt dat youtube implementatie van dedigitale-rechtenbeheer (drm)technieken beschikbaar via hds, vlotte streaming en hls ter bescherming van hun video's, dat is een belangrijke reden waarom sites met gemerkte inhoud deze technologieën gebruiken.

Ten slotte is de focus van dit artikel algemene internet streaming. met name voor Intranetgebruik zoals streaming server-gebaseerde protocollenIP-multicasten toepassingen zoalspeer-to-peer-leveringbieden veel waarde en nog meer belofte. dus gooi niet het kind met het badwater weg; streaming servers zijn niet "slecht" en http isn #39; t quot;good.quot; liever, kiezen het beste gereedschap voor de taak.

Shenzhen mijn tech bieden de encoders rtmp/rtsp/http en udp (IP-multicast)-protocol ondersteunen.

Contacteer ons voor verdere encoder info.


Een paar:HDMI naar 3G/HD/Sdi Digitale Video Converter Volgende:Groothandel Hotsale USB Video Capture vak DVR kaart Vcap2860 (MINE-VCAP2860)